VERVOER, MATERIAAL ONTVANGST, OPSLAG EN MONTAGE

 

Om de bestelde materialen schoon en schadevrij op het afleveradres te krijgen, verpakt Hollimex de materialen op een degelijke manier en wordt de bestelling afgedekt naar de opgegeven locatie vervoerd. Bij aankomst zullen de materialen normaliter binnen een paar uur tot soms wel enkele maanden verwerkt worden. Het voorzichtig uitpakken en een (tijdelijke) veilige opslag van deze materialen is hierbij dan ook van groot belang. Het lijkt zo simpel en normaal, maar wat ons als leverancier regelmatig opvalt, is dat de afnemer hieraan niet of nauwelijks aandacht besteed. Het is dan vaak een kwestie van tijd dat er serieuze schade gaat ontstaan. Dit kan lijden tot een grote verspilling van materiaal, tijd en geld.

 

RVS platen, staf, buizen, losse onderdelen etc. worden veelal gedeeltelijk of geheel verpakt in karton, papier en of plastic. Ter versteviging gaat hier vaak verpakkingstape en soms ook staal verzinkte spanbanden omheen. Tevens worden er, om beschadigingen te voorkomen, ook wel houten planken, kratten en pallets gebruikt die al of niet zijn gebundeld met (stalen)spanbanden.

 

 

BELANGRIJKE TIPS

  • los het materiaal zorgvuldig en controleer het op corrosieschade en beschadigingen
  • meld een schade gelijk aan Hollimex
  • verwijder bij aankomst al het verpakkingsmateriaal. In houten kratten en pallets zitten namelijk spijkers, in papier en karton zitten chloriden en er zijn soms staal verzinkte spanbanden gebruikt
  • leg of zet het materiaal direct op een veilige locatie op kunststof of houten balken en kijk goed of hierin geen spijkers of metalen delen zitten
  • bedekt de uiteinden van de buizen en appendages met plastic doppen of seal ze af
  • bescherm de materialen met schoon plastic folie tegen een vervuilende omgeving. Denk hierbij aan roestdeeltjes, vogelpoep, zouten en of chemische stoffen en dampen die door de wind meegevoerd kunnen worden
  • gebruik, waar mogelijk, altijd kunststof span- en hijsbanden. Beslist geen kettingen.
  • sla het RVS materiaal altijd in een schone en droge omgeving op waar het beschermd is tegen de elementen van buiten af
  • buitenopslag raden wij ten zeerste af.

 

 

Om vervuiling en of beschadigingen tegen te gaan kunnen de buizen en lasverbindingen veelal door Hollimex aan de uiteinden worden voorzien van kunststof kappen of pluggen en verpakt worden in plastic verpakkingen. 

 

 

Tevens dient men goed op te letten bij de opslag van de eigen voorraad. Bewaar bijvoorbeeld geen roestvast staal in stalen (verzinkte) rekken en leg het rvs ook niet tussen andere metalen. Direct contact met andere materialen kan voor corrosieproblemen zorgen.

 

Denk bij het verwerken en monteren van metalen bijvoorbeeld aan slijp-, zaag-, frees- en laswerkzaamheden. Hierdoor kan, zeker bij het gebruik van andere metalen, schade aan het roestvrij staal ontstaan.

 

Als aan een of meer punten door de koper/afnemer of diens gevolmachtgever niet is voldaan, kan Hollimex op geen enkele manier aansprakelijk gesteld worden.

 

CORROSIESCHADE

De specifieke eigenschappen van roestvast staal wijken sterk af ten opzichte van ongelegeerd staal. Een voorbeeld hiervan is corrosieschade, die wordt veroorzaakt door toepassing van bepaalde ver- en bewerkingsmethoden. Deze methoden zijn bijvoorbeeld wel geschikt voor gewone staalsoorten, maar niet zonder meer voor roestvast staal. Er kan o.a. corrosieschade optreden door de aantasting van de chroomoxidehuid. Het chroom gaat namelijk aan het oppervlak een verbinding aan met het koolstof, zodat er een chroomoxidehuid wordt gevormd. Deze huid is kleurloos, flexibel, dicht en hecht zeer goed aan de ondergrond. Dit alles zorgt dus voor een extra corrosiebestendigheid. Wordt deze chroom-oxidehuid dus aangetast door o.a. mechanische en/of chemische bewerkingsmethoden en/of beschadigingen (krassen), dan kan er lokaal corrosieschade optreden. De kwaliteit van de oxidehuid is sterk afhankelijk van de chemische samenstelling van o.a. de chroomoxiden, ijzeroxiden en nikkeloxiden, oppervlakteafwerking en de omstandigheden waaronder de oxidehuid is gevormd. Als bijvoorbeeld de huid tijdens een hoge temperatuur in combinatie met zuurstof is gevormd, is hij poreuzer en dus minder corrosiebestendig dan bij lagere temperaturen. Het verwijderen en/of herstellen van de (oude)oxidehuid kan plaatsvinden door middel van mechanische bewerkingen zoals borstelen, slijpen, polijsten, trommelen, stralen, elektrolytisch polijsten of doormiddel van beitsen en passiveren met een mengsel van diverse zuren.

 

HOLLIMEX heeft hiervoor ook diverse producten op voorraad. Denk hierbij aan slijp-, polijst-, beits-, passiveer- en schoonmaakmiddelen, gereedschappen, zuurbestendige kwasten en beschermende hulpmiddelen zoals (zuurbeschermende)handschoenen, brillen etc.

Lees hiervoor verder in groep 08 Gereedschappen en toebehoren.

 

SAMENSTELLING VAN ROESTVASTSTAAL

De overgang van roestend naar niet roestend materiaal gaat vrij abrupt. Bij chroomstaal ligt de grens bij ongeveer 11%. Om bepaalde specifieke eigenschappen te verkrijgen, kunnen er naast het chroom ook andere elementen aan het materiaal worden toegevoegd. Denk hierbij aan verbeteringen van het materiaal ten behoeve van de corrosie- en slijtageweerstand en de sterkte-, bewerkings- en temperatuureigenschappen. Chroom(Cr), molybdeen, koper, aluminium, silicium en kobalt bevorderen bijvoorbeeld de vorming van een gesloten oxidehuid.

 

Enkele toevoegingelementen zijn:

  • nikkel (Ni), dit geeft een betere weerstand tegen hoge temperatuuroxidatie en spanningscorrosie
  • molybdeen (Mo), dit geeft een betere weerstand tegen put- en spleetcorrosie
  • koolstof (C)), bij het verlagen van het gehalte geeft dit een betere weerstand tegen inter-kristallijnen corrosie
  • silicium (Si), geeft een betere weerstand tegen hoge temperatuuroxidatie
  • titaan (Ti), dit geeft een betere weerstand tegen inter-kristallijnen corrosie

     (lees verder onder het tabblad "legeringselementen")

 

Lees verder ....