Nieuwe wet betaaltermijn voor het MKB

Bron: MKB belangen 13-07-2017

 

Betaaltermijnen voor mkb en kleine ondernemers per 1 juli 2017 ingekort

 

Vanaf 1 juli 2017 is de nieuwe wet betaaltermijn voor het MKB officieel ingegaan. In deze wet is opgenomen dat de betaaltermijn van een factuur op maximaal 60 dagen mag liggen. Naar verwachting leidt deze nieuwe wet tot minder liquiditeitsproblemen bij bedrijven.

 

Grote ondernemingen kunnen geen langere betaaltermijn dan 60 dagen overeenkomen met het midden- en kleinbedrijf en zelfstandig ondernemers als leverancier of dienstverlener. Overeenkomsten met betaaltermijnen van langer dan 60 dagen worden nietig verklaard. 

 

 

Handelsrente verschuldigd

 

Deze wet gaat direct in bij nieuwe contracten. Wanneer er sprake is van een contract dat al getekend is, zullen beide partijen dit voor 1 juli 2018 moeten wijzigen. Grote bedrijven die de wet overtreden na 1 juli 2018 zullen te maken krijgen met een betaaltermijn van 30 dagen in plaats van 60 dagen. Hier mogen MKB’ers en ZZP’ers acht procent rente aan toevoegen.

 

Betaalme.nu

 

Bijna 50 grote bedrijven en instellingen doen inmiddels mee aan Betaalme.nu, dat als doel heeft dat een betalingstermijn van uiterlijk 30 dagen de norm wordt. Het initiatief is eind 2015 gestart om te streven naar snellere betaling van facturen van mkb-ondernemers. Aan Betaalme.nu doen bedrijven als Heineken, Rabobank, Schiphol, Unilever, Shell en Philips mee. Het betreft een non-commercieel initiatief dat wordt gesteund door het ministerie van Economische Zaken.