Ontwikkelingen in de metaalsector / Geldigheid offertes

 

d.d. 7-9-2022

Door de grote onrust in wereld, met name door de Oekraïne-crisis, Taiwan en het zerocovidbeleid van China, is er ook onrust op de metaalmarkt ontstaan. Er is veel onzeker op het gebied van (energie)prijzen, beschikbaarheid van grondstoffen en levertermijnen. Ook het vrachtverkeer tussen Europa, Noord-Amerika en Azië is nog steeds op grote schaal verstoord. Op 8 maart heeft London Metal Exchange zelfs de handel in nikkel tijdelijk opgeschort. Producenten en leveranciers worden hierdoor geconfronteerd met extreme prijsschommelingen en oplopende levertijden.

 

Leveranciers en gebruikers zijn aan het hamsteren geslagen om dekking te krijgen voor de verwachte materiaal behoefte en of lopende projecten.

 

Mede door de afgenomen vraag in de afgelopen (vakantie)maanden zijn de basisprijzen momenteel onrealistisch laag. Zodra de vraag weer aan zal trekken en de energiekosten nog verder zullen stijgen is de verwachting dat de prijzen weer flink zullen oplopen. Dit hangt ook sterk af wat de fabrikanten de komende tijd gaan doen. Momenteel verdienen ze niets, de kosten lopen maar op en kampen ze vaak met te grote voorraden.

De vraag is nu dan ook of fabrikanten productiebeperkingen gaan opschalen of zelfs productielijnen stil gaan leggen.

Wij verwachten in september/oktober hier meer informatie over te kunnen geven.

 

Door de aanhoudende ontwikkelingen en sterke prijsfluctuaties zijn ook wij helaas genoodzaakt om regelmatig prijswijzigingen door te voeren.

Onze offertes hebben dan ook een beperkte geldigheidsduur. Wij vragen hiervoor uw begrip.