BEITSEN EN PASSIVEREN

 

BEITSPRODUCTEN, BEHANDELINGSYSTEMEN EN TOEBEHOREN VOOR OPPERVLAKTE BEHANDELING VAN ROESTVASTSTAAL

 

Beitsen

Het verwijderen en/of herstellen van de (oude)oxidehuid kan plaatsvinden door middel van mechanische bewerkingen zoals borstelen, slijpen, polijsten, trommelen, stralen, elektrolytisch polijsten of door middel van beitsen en passiveren met een mengsel van diverse zuren.

 

Lasmethodes veroorzaken meestal een bruin blauwe verkleuring van het materiaal in de las zone. Om het aanzien en de corrosiebestendigheid hiervan te herstellen dient men het materiaal meestal ook te beitsen en te passiveren.

 

In de meeste gevallen gebruikt men hiervoor beits- en passiveerbaden. Het is echter niet altijd mogelijk om gebruik te maken van deze beitsbaden. Denk hierbij aan montagelassen op bouwplaatsen en klein beitswerk in constructiewerkplaatsen. HOLLIMEX heeft hiervoor dan ook een aantal beitspasta's, sproeibeitsen en passiveermiddelen in zijn leveringspakket die uitstekende resultaten geeft.

 

LET OP!

Beitsmiddelen bevatten een mengsel van zuren, zoals salpeterzuur, fluorwaterstofzuur en andere toevoegingen. Het is zeer giftig en corrosief. Het werkt dan ook bijtend op de ogen, de huid en de ademhalingsorganen, inademing van damp en/of nevel kan ademnood veroorzaken. In ernstige gevallen zelfs kans op dodelijke afloop.

 

Gebruik dan ook altijd beschermende kleding zoals:

  • adembescherming
  • zuurbestendige handschoenen
  • zuurbestendige veiligheidsbril of gelaatsscherm
  • zuurbestendige beschermde kleding

 

Eerste hulp bij brandwonden aan ogen en huid:

  • spoelen met veel water
  • direct een arts raadplegen en hem het etiket van het product tonen

 

Eerste hulp bij inademing:

  • frisse lucht en rust
  • direct een arts raadplegen en hem het etiket van het product tonen

 

De beitsmiddelen en het spoelwater zijn niet biologisch afbreekbaar en moeten dus worden ingeleverd bij een erkend afvalverwerkingsbedrijf. Zorg er dus altijd voor dat het product niet in het oppervlaktewater terecht kan komen en reiniging dient te geschieden met vloeistofbindende middelen, zoals zand, zaagsel of bluskalk.

 

 

Hollimex levert ook beitsproducten die niet-toxisch zijn. Deze producten zijn milder, minder milieubelastend en mensvriendelijker.

 

Let op! De opgegeven tijden en verbruik bij een genoemd product zijn bij benadering. Dit hangt o.a. sterk af van de omgevingstemperatuur, mate van verkleuring en verbranding en de opgebrachte laagdikte van het product.

 

Passiveren

De objecten dienen na het beitsen grondig te worden gereinigd met (demi)water, hierdoor ontstaat er weer een schoon en zuiver oppervlak en geeft het roestvast staal een optimale corrosieweerstand.

 

Bij een zeer hoge vervuilingsgraad en/of hoge kwaliteitseisen adviseren wij om apart te beitsen en te passiveren. Passiveren na een beitsbehandeling is een zeer nauwkeurig en belangrijk proces. Dit proces zorgt ervoor dat een optimale corrosieweerstand wordt verkregen. Passiveren kan via natuurlijke wijze plaatsvinden of versneld worden doormiddel van chemisch passiveren.

 

HOLLIMEX heeft diverse producten op voorraad. Denk hierbij aan beits-, passiveer- en schoonmaakmiddelen, gereedschappen, zuurbestendige kwasten en beschermende hulpmiddelen zoals (zuurbeschermende)handschoenen, brillen etc.

 

Meer informatie over "BEITSEN, PASSIVEREN, BEITSPRODUCTEN, BEHANDELINGSYSTEMEN EN TOEBEHOREN" kunt u vinden in onze productgroep 8

 

Lees verder ....